Siyasette ortak bildiri tartışması sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuşmasının büyük bir kısmını bu tartışmaya ayırdı. Özel, hem hükümete eleştiriler yöneltti, hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin eleştirilerine yanıt verdi.
CHP TBMM Grup Toplantısı, 12 şehit asker için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, toplantıda yaptığı konuşmada, Kuzey Irak'tan ilk olarak 6 şehidin haberini aldıklarını belirterek, "Bırakın 6 şehidi, bir tek evladımız şehit olduğunda hepimizin yüreğine ateş düşüyor." ifadesini kullandı.
Bu haberi aldıktan sonra Menemen'de Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı anma törenine katıldığını, daha sonra Şehit Piyade Teğmen Ramazan Günay'ın İzmir'de ikamet eden ailesine taziye ziyaretinde bulunduğunu anlatan CHP lideri Özel, 6 şehidin daha haberinin geldiğini söyledi.
Şehit ailelerine, TSK'ya ve millete başsağlığı dileklerini tekrarlayan Özel, "Biz, teröristlerle mücadelesinde her zaman olduğu gibi kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), onun mensuplarının, komuta kademesinin arkasında olduk, olmaya devam edeceğiz. diye konuştu.
"YIKILACAK EVLERDE OTURANLAR, ÜLKENİN YIKILMASINA ENGEL OLUYORLAR"
CHP lideri Özel, partisinin birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını ifade ederken birilerinin kendi sorumluluklarını örtmek, birilerini sorumluluklarına ortak etmek ve süreci kendileri açısından hasarsız atlatmanın hesabı içerisine girdiğini savunarak, "Bir büyük oyunun, aldatmacanın, yeni algı operasyonunun da ilk günlerini yaşadığımızı, akıl sahibi, vicdan sahibi her birimize hissettirdiler. Biz şehitlerimizi, ailelerini, şu anda sınır ötesinde vazife başındaki askerlerimizi düşünürken, onlar için kafa yorarken; Ankara'da birileri alışılmış ezberleri tekrar etmekle ve ettirmekle meşguldüler." değerlendirmesinde bulundu.
Askerlerin nasıl şehit olduğunun, operasyon bölgesindeki askerlerin durumunun millete anlatılmasını ve Meclis'in bilgilendirilmesini talep ettiklerini vurgulayan Özel, "Çünkü bölgeden çok çelişkili haberler geliyordu. Gelmeye de devam ediyor. Rakamlarla ilgili, oradaki şartlarla ilgili haberler gelmeye devam ediyor." sözlerini sarf etti.
Özgür Özel, bir milli yas ilan edilmesi talebinin dile getirildiğini aktararak, "12 vatan evladı hayatını kaybetmiş. 12 tane ev gördük, fakir. Birileri diyor ki 'Yıkılacak evlerde oturanlar, bu ülkenin yıkılmasına engel oluyorlar'. Ama o fotoğraflara bakarak, böyle cafcaflı cümleler kurarak olmayacaktı. Dedik ki öncelikle hep beraber bir milli yas ilan edilsin." dedi.
Milli yas ilan edilmesine yönelik taleplerinin işitilmediğini söyleyen Özel, "Daha önce bu yetkiyi, Suudi Arabistan Kralı öldüğünde 3 gün süreyle kullandılar. Onlar, Suudi Arabistan Kralı ölünce bu ülkede yas ilan edilmesi gerektiğini düşünüyorlar ama bu milletin 12 evladı hayatını kaybettiğinde burada milli yas ilan edecek bir şey görmüyorlar. İşte böyle bir anlayışla karşı karşıyayız ve onlar iktidar, biz muhalefet tarafındayız." görüşünü paylaştı.
"SİZİNLE BİRLİKTE HİÇBİR İMZAYI ATMAYACAĞIZ"
CHP Genel Başkanı Özel, TBMM Genel Kurulu çalışırken şehit haberlerinin alındığını hatırlatarak, CHP grubunun talebine rağmen hükümet temsilcisinin bilgilendirme yapmadığını ifade etti.
Siyasi partilerce hazırlanan ortak bildiriye işaret eden Özel, şunları kaydetti:
"Biz o gün şunu söyledik: Milli yas ilan edilmeden, bu Meclis bilgilendirilmeden, devletin geleneklerinde vardır, başta ana muhalefet partisi olmak üzere muhalefet partilerine bilgilendirme yapılmadan sizin sorumluluğunuza ortak olacak, sizi meşrulaştıracak hiçbir imzayı atmayacağız. Biz, bir daha hiçbir evladımız şehit olmasın, askerlerimiz daha iyi korunsun, kimse şehitlerimiz üzerinden siyaset yapmasın, anneler gözyaşı dökmesin diye artık A4'ler üzerine imza koyup, iktidarın peşinden koşturup, terör belasını bu topraklardan silmek yerine bir sonraki şehit cenazesine kadar unutan anlayışla ortaklaşmadık, bundan sonra da ortaklaşmayacağız."
Salondakilerin bu sözlerini ayakta alkışlaması üzerine Özel, "Dün bütçe konuşmasında 'CHP'de farklı düşünenler var; iktidar partisiyle birlikte olmalıydık, ona destek vermeliydik' diyenler var ya, işte baksınlar CHP burada. Böyle bir yanıtın bunlara verilmesi gerekiyordu. Çünkü zorlu bir döneme giriyoruz, göğüs göğüse mücadele edeceğiz. Nelerle muhatabız biliyoruz, bizi nelerle muhatap edecekler göze alıyoruz. Onlardan korkmuyoruz. Bu partinin karşısındakinden değil, arkasında durduğunu düşündüğünden bir dost ateşi almak dışında bir endişesi yoktur. Kendimize güveniyoruz, kimseden korkmuyoruz." diye konuştu.
"MİKROBA HASTALIK YAPTIĞI İÇİN HESAP SORAMAZSINIZ"
Özgür Özel, 1984'ten beri imzalanan bildirilerle neyin çözüme kavuşturulduğunu sordu.
Özel, "Hala daha niye annelerin gözü yaşlı, babaların yüreğinde taş var, 'Ne zaman Türkiye'de artık bir şeyler iyiye gidecek' denildiğinde şehit cenazeleri geliyor? Artık insanlar bu sorunun cevabını istiyorlar. Artık ne ezbere iktidar var ne bundan sonra öyle ezbere muhalefet var. CHP'yi bugüne kadar hesaba katmayanlar, bundan sonra o kirli hesaplarını iki kere yapsınlar çünkü yanılacaklar." ifadesini kullandı.
Şehitleri uğurlama konvoylarında herkesin yer aldığını dile getiren Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şehidin arkasından sorumluluğu taşıyan iktidar partisinin, 'Birkaç Mehmet şehit oldu' diye Meclis'i toplamayanların, Suudi Kral'a yas ilan edip Mehmetçiğe yas ilan etmeyenlerin siyasi konvoyunun peşine takılacak bir CHP yok, olmayacak. İktidar demokratik değilse, geldiği demokrasiyi araçsallaştırıp gücünü mutlaklaştırıyor, her geçen gün demokrasiden uzaklaşıyor, biraz daha acımız sertleşiyorsa, faşizme kayıyorsa, faşizm dönemlerindeki uygulamaları örnek alıyorsa, o iktidara 'Sen niye böyle yapıyorsun?' denmez. Mikroba hastalık yaptığı için hesap soramazsınız. Ama böyle bir gücünü mutlaklaştırıyorken, muhalefet bu iktidarı eylemleriyle sorgulamıyorsa o ülkede iktidar değil muhalefet sorgulanır. Sorumluluğumun farkındayım."
''DEZENFORMASYON BİZDEKİ EKSİKLİKTEN DEĞİL, EZBERLERİ BOZULDUĞU İÇİN"
CHP lideri Özel, 4 siyasi partinin ve CHP'nin, şehit haberlerinin ardından hazırladıkları bildirileri göstererek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in, CHP'ye yönelik "Tepki geldi de sonradan bildiri imzaladılar" dediğini aktardı. Özel, "Ömer Çelik bu yalanı atıyor, koca koca gazetelerin koca koca yazarları demiş ki 'CHP sonradan kendi bildirisini imzaladı.' Meclis tutanaklarını açın, bu bildiri okunuyor, ardından Grup Başkanvekilimiz Ali Mahir Başarır söz alıyor ve bu bildiriyi satır satır okuyor." dedi.
TBMM'de 4 partinin bildirisi ile partisininkinin aynı anda okunduğunun altını çizen Özel, "Şeklen diğerine göre çok daha ciddi, terörü lanetleyen, şehitlere sahip çıkan, ailelerine karşı sorumluluğu hatırlatan, Gazi Meclis'in sorumluluklarını söyleyen bu dört başı mamur bildiriyi büyük bir onurla, gururla CHP Genel Başkanı ve Grup Başkanı olarak grup başkanvekillerimizle imzaladık ve o dakika yayımladık. Yaptıkları dezenformasyon bizdeki bir eksiklikten değil, ezberleri bozulduğu içindir." düşüncesini dile getirdi.
Özgür Özel, "CHP'nin bildirisinde PKK yazmıyor çünkü CHP, PKK diyemez" şeklindeki söylemlere işaret ederek, kendisinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, şehit haberlerinden sonra sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımları gösterdi. Özel, "Sayın Bahçeli bugün, 'PKK'nın adını anmaz, hain onlar' dedin ya, PKK'nın adını anmayan hain arıyorsan işte Recep Tayyip Erdoğan'ın tweeti. Öyle bedava siyaset yok artık." değerlendirmesinde bulundu.
CHP lideri Özel, 20 aydır Pençe-Kilit bölgesinde operasyon yapıldığını; oradaki askerlerin, şehit haberi geldikçe hatırlandığını savundu.
Özel, "Bu operasyonun amacı ne, hedefi ne, hedefe ulaştı mı, ulaştıysa niye oradayız? Ulaşmadıysa neden ulaşmadı? Bunun tane tane anlatılması lazım." dedi.
"Saldırıya uğrayan üs bölgelerinde, terörist saldırıları, mevsimsel şartlara karşı yeterli korumaya sahip olunmadığı için mi başarılı oluyor?" diye soran Özel, şunları kaydetti:
"Uygun şekilde tahkimat yok mu? Bu şartlarda koruyamıyorsak Mehmetçiğin güvenliği için başka tedbirler alınması gerekmiyor mu? Bölgede meteorolojik şartlar çok çetin, insansız hava aracının meteorolojik nedenlerle uçamadığı durumlarda gözetleme zafiyetini giderecek ilave tedbirler alınıyor mu? Alınmıyorsa niye alınmıyor, eldeki kabiliyetler nelerdir? Üst bölgelerinin termal kameralı ve benzeri elektro optik sistemleri nicelik ve nitelik olarak yeterli mi değil mi? Yetersizse niçin hızla giderilmemektedir?
Özellikle 'altın saat' olarak tabir edilen süre içerisinde sağlık desteği ve tıbbi müdahale için imkan ve kabiliyetler yeterli mi? Harp cerrahisi ve askeri hastane mantığıyla mücadele etmek gerekirken 15 Temmuz sonrası kapatılan askeri hastaneler ve ortaya çıkan zafiyet, bu ölümlerde ne kadar pay sahibi? Son dönemde yoğunluğu artan terörist saldırılarında üçüncü ülke veya grupların istihbarat ve benzeri destekleri var mı? Bunları sorgulamak, bunlara cevap istemek suç değil, hata değil. Bir muhalefet partisi olarak bizim hakkımızdır, ödevimizdir. Bu soruyu kimse kendi menfaati için değil bir daha oradan tek bir Mehmetçik hayatını kaybederek gelmesin, bir daha 81 vilayetin herhangi birisine ateş düşmesin diye bunları sormak ve takip etmek mecburiyetindeyiz."
"İMZAYI ATTI ANCAK MERAL HANIM'IN ÇELENGİNİ DE PARÇALIYORLAR"
Özgür Özel, şehit Piyade Sözleşmeli Er Enes Budak'ın cenaze törenine katılmak için memleketi Manisa'ya gittiğini anımsattı.
"İktidar partisi ilçelerden insanları cenazeye taşıyor, bir provokasyon bilgisi var, Özgür Özel gelince yuhalayacaksınız" bilgisinin milletvekillerine geldiğini dile getiren Özel, kendisine "İsterseniz camiye gelmeyin" denildiğini aktardı.
Özel, "Eğer ben biz provokasyon olacak diye benim memleketimde beni sözde itibarsızlaştıracak diye korkup da bir şehit cenazesine gitmemeye kalkarsam, oturduğum koltuğun hakkını vermemiş olurum. O koltuk buna müsait değil. Benim utancım, benim üzüntüm, bir şehit cenazesini Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve hepimize yakışır bir şekilde uğurlayamamış olmaktır; cenaze namazından sonra bir saygı duruşuna geçip, şehidimizin naaşını uğurlayabileceğimiz sırada harekete geçirilen o güruhun buna mani olmasıdır. Yapılan saygısızlık ne banadır, ne partimedir, üzülerek söylüyorum ki şehidimizin aziz hatırasınadır. Buna tevessül edenlere yazıklar olsun." diye konuştu.
Özel, dün Piyade Sözleşmeli Er Kemal Aslan'ın Elazığ'daki cenaze töreninde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yolladığı çelengin parçalandığını, bunun büyük bir ayıp ve yanlış olduğunu söyledi.
Meral Akşener'in partisinin Meclis'teki ortak bildiriye imza attığını anımsatan Özel, "İmzayı attı ancak Meral Hanım'ın çelengini de parçalıyorlar. Yıllardır benim saydığım 28 imza atmışız. Biz imza atmışız, onlar genel başkanımızın önüne kurşun koydu, onlar genel başkanımıza grup çıkışında yumruk attı, Çubuk'ta genel başkanımızı linç etmeye çalıştı. Halen daha bu kötücül akılla 'önce imza atsaydık sonra eleştirseydik' diyen varsa aklını peynir ekmekle yemesin." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin iyi siyasetçi olduğunu vurgulayan Özgür Özel, "Ama bunlar kötü insanlar. İmza atınca CHP 'birlik ve beraberliğin teminatı' diyen yok. Montaj videolarla bizi Kandil ile birlikte göster, İstanbul seçiminden önce 'bunlar kazanırsa İSPARK'ı PKK'ya verecekler' de, sıkışınca Abdullah Öcalan'dan mektup oku, ondan sonra 'yerli ve milli siyaset...' Yere batsın yerliliğin, yere batsın milliliğin." ifadelerini kullandı.
"KİMLER KİMLERLE BERABER"
Özel, dün TBMM’deki bütçe görüşmelerine değinerek, Devlet Bahçeli'nin "DEM Parti ve CHP'yi dinlemediğini; HÜDA PAR'ı" dinlediğini" belirterek, şunları kaydetti:
"HÜDA PAR'ın Genel Başkanı, elinde hilafet yeşili parti programı ile sanki inadına dönüp MHP sıralarına bakarak şunları okudu: 'Olumlu ya da olumsuz yönleriyle eyalet sistemi, özerklik ve federasyon gibi yönetim modelleri serbestçe tartışılabilmelidir.' Eyalet sistemi, özerklik ve federasyon, bunların olumlu yönleri varmış. Olumlu yönlerini biri saysın, olumsuz yönlerini biri saysın. Hadi Recep Tayyip Erdoğan federasyonun, özerkliğin, eyaletlere bölünmenin olumsuz yönlerini saysın. Peki olumlu yönlerini kim saysın? Ağzına geleni söyleyen Devlet Bahçeli, ağzını aç da konuş bakalım, bu sistemin olumlu yönlerini de sen anlat. Sayın Bahçeli, CHP'nin konuşmalarını dinlemedi. Konuşmasını dinlemediği CHP'nin parti programında, 'CHP, Atatürk milliyetçiliğini benimsemektedir, CHP, Türkiye'nin bölünmesine, parçalanmasına yönelik tüm düşünceleri reddeder.' yazıyor. HÜDA PAR'ın parti programında ise 'olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle eyalet sistemi, özellik, federasyon gibi yönetim modelleri tartışılmalı, Anayasa'nın ilk dört maddesi tartışılmalıdır' diyor. Alın size CHP, alın size HÜDA PAR. Sayın Devlet Bahçeli, ittifak ortağının söylemiyle söyleyeyim, kimler, kimlerle beraber."
Devletin kanatlarının iktidarı korumak için değil halkı, milleti korumak için olduğunu ifade eden Özgür Özel, parti devletinin de devletin partisinin de olamayacağını söyledi.
Özel, "Ama muhalefet de ne devlet için ne iktidarı arkalamak için ne de 'zor duruma düştüm' dediğinde iktidarı meşrulaştırmak için değil ancak ve ancak yetkinin alındığı millet için yapılır. Bize oy verenlerin bu anlayışa oy vermediğini biliyoruz. Bu yüzden, biz milletin olmadığı bu yoldan yürümeyeceğiz. Her alandan yetki kullanıp hiçbir sorumluluk almayan iktidarı, o konforlu alanında rahat bırakmayacağız. 86 milyon için CHP olarak yeni bir yol açıyoruz. Bu yolda cesaret ve kararlılıkla yürüyeceğiz." sözlerini sarf etti.